AKSAZLAR’DA MARİNA İSTEMİYORUZ!

Fethiye İlçesi, Karagözler Mahallesi, Aksazlar Mevkii Aksazlar Tekne Bağlama İskelesine Ait 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı 16.5.2023 tarihinde Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü resmi internet sitesinde yayınlanmıştır.

İmar Planı araştırma ve açıklama raporuna göre “Tekne Bağlama İskelesi” adı altında yapılacak olan marina, 300 yat kapasiteli olarak planlanmıştır. Birçok açıdan önemli sorunlar barındıran plan; henüz hazırlık aşamasındayken pek çok kurum tarafından itiraza uğramıştır.

Fethiye Belediyesi, proje dosyasına sunduğu 09.12.2019 tarihli itirazında

» “Özellikle yıllardan beri dolarak sığlaşan Fethiye Körfezi’nin alg patlaması ile imdat çağrısı verdiği, Fethiye Körfez’inin son durumu göz önüne alındığında dolmuş, kirlenmiş sığlaşmış, alg patlamalarının yaşandığı bu körfeze dolgu yapılmasının ekolojik ve biyolojik durumunu olumsuz etkileyeceği” belirtilmiştir.

» Karagözler Mahallesinde yer alan su sporları kürek yarışı parkuruna ait koordinatlar bildirilmiş, parkura ait güzergâh ve emniyet kuşağı açısından imar planına konu iskelelerin konum, kapasite ve ebatlarının gözden geçirilmesi talep edilmiştir

» Ayrıca yine Fethiye Belediyesi proje için “ÇED raporunun alınmaması, kamuoyu tepkisi, birçok kurum ve kuruluşunun uygun görüş vermemesi, sığlık problemi ve imal maliyetleri sebebiyle yat limanı seçimin doğru olmadığı” yönünde görüş bildirmiştir.

Bunun yanı sıra Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği olarak yine Fethiye Körfezinde, Tuzla Mahallesi, Cahit Gündüz Caddesi mevkiinde yapılması planlanan Tekne Bağlama İskelesi (Marina) Projesine ilişkin Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir" kararının iptali istemiyle açtığımız Muğla 3. İdare Mahkemesi 2020/622 E. 2021/1332 K. Sayılı dava, lehe sonuçlanmış, “ÇED Gerekli Değildir” kararı iptal edilmiştir.

Muğla 3. İdare Mahkemesi 2020/622 E. 2021/1332 K. Sayılı davada iptal gerekçesi olarak;

» Körfezde ölçülen malzemenin Fethiye iç ve dış körfezinde yer alan akarsu deltalarından geldiği ve mevcut akıntı yapısı ile derinliğin düşük olduğu, iç körfeze doğru taşındığının anlaşıldığı, bu durumda dava konusu bölgede bir akıntı-sirkülasyon-sediment taşınımı modeli yapılması ve buna göre doğru planlama ve inşaat tekniklerinin irdelenmesinin elzem olduğu,

» Körfezin deniz altı florasının tekne ve yatların demirleme faaliyetleri sonucu büyük zarar görmekte olduğu, deniz çayırlarının tahrip olmakta olduğu ve deniz tabanındaki yaşam alanlarının da yok edilmekte olduğu, Fethiye Körfezi dibinin yaşanan yoğun "ötrofikasyon" hadisesi ile balçık yığınına dönmüş olduğu, yıllar içerisinde körfez dip seviyesinin yükseleceği, bu bakımdan bölgenin ayrıntılı olarak incelenmesi ve ÇED raporu hazırlanması gerektiği,

» Dava konusu alanda mevcut tekne bağlama iskelelerinin bulunduğu, mevsime göre çok sayıda gemi yada teknelerin çapa atarak demirlediğinin belirtildiği, bir başka etkenin dava konusu alana 4 adet akan dere bulunması nedeniyle kirlilik oluşması olduğu, bu durumun ekolojik açıdan başka tehlikeleri de beraberinde getirdiği, akan derelerden kirleticiler gelmesi, bilinçsizce yapılan çapa atımının, direk koloni ölümlerine neden olduğu, doğal ekosistemi olumsuz etkilediği” ve benzeri birçok gerekçe yapılacak marinanın tehlikeleri yüzünden kararı iptal etmiştir.

Mahkeme kararında yer verilen birçok bilimsel tespite; kurumlardan, kamuoyundan gelen itirazlar ve tepkiye rağmen Fethiye Körfezi’nde, körfezin ölümü pahasına marina projelerinde ısrarı anlamıyor ve kabul etmiyoruz.

Birçok kez dile getirdiğimiz üzere körfez kirliliği Fethiye’nin en önemli sorunlarından biridir. Bizler Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği olarak, Fethiye Körfezi’nin temizlenmesi için derhal harekete geçilmesini, aranacak çözümlerde bilimsel yöntemlerden ve katılımcı demokrasinin temel unsurlarından olan sivil toplumdan destek alınarak yol yürünmesini ve körfezimiz için ekolojik yıkım niteliğindeki marina projelerinden derhal vazgeçilmesini talep ediyoruz.

Aşağıdaki linkten, hazırlamış olduğumuz itiraz dilekçesini indirebilir, CİMER (www.cimer.gov.tr) üzerinden şikayet başvurunuza ekleyerek gönderebilir veya çıktısını alıp imzalayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Aksazlar İtiraz Dilekçesi