Adını Fethiye ve Civarından Alan Canlılar

Troglophilus fethiyensis

 
Mağara çekirgeleri (Orthoptera, Rhaphidophoridae) ülkemizde iki farklı alt familyaya (Dolichopodainae ve Troglophilinae) ait iki cins ile temsil edilmektedir. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarla Türkiye'de belirlenen mağara çekirgelerinin sayısı 17’ye yükselmiştir. Bu türlerden biri olan T. fethiyensis, adını aldığı bu coğrafyada yaşamakta.
 
Troglophilus (Troglophilus) fethiyensis adlı mağara çekirgesi dünya literatüründe "New species of the genus Troglophilus Krauss, 1879 (Orthoptera: Rhaphidophoridae) from Western and Southern Anatolian caves, Turkey" adlı çalışma ile Taylan, Di Russo, Cobolli & Rampini tarafından, 2012 yılında tanıtılmıştır.
 

10/07/2019

Detaylı İncele

Allium fethiyense (Çam Körmeni)

Çok yıllık olan bu otsu bitki, kayalık yamaçlarda, çam ormanları ve çalılık arazilerde 80-100 metreye kadar olan yüksekliklerde görülebilir.
Allium fethiyense (Çam Körmeni), adını Fethiye'den almakla kalmayıp aynı zamanda endemik olan bu tür, sadece bölgemizde yaşam alanı bulur.
 

10/07/2019

Detaylı İncele

Islamia fethiyensis n.sp.

Islamia fethiyensis n.sp.
 
Seval Bahadır Koca'nın; "Batı Anadolu Rissoacea (Gastropoda, Prosobranchia) Faunasının Belirlenmesi" adlı çalışması ile 2007 yılında bilim dünyasına tanıtılmış bir türdür.
Tatlısuda yaşayan bu salyangoz türünün çok dar bir alanda yaşadığı belirlenmiştir.
 

10/07/2019

Detaylı İncele

Montivipera xanthina (Şeritli Engerek, Osmanlı Engereği)

Montivipera xanthina bilimsel olarak ilk kez  Gray tarafından 1849 yılında, Daboia xanthina olarak isimlendirilmiştir. 
Tür ismini, biyolojik isimlendirmede ilk tanımlandığı yer anlamında kullanılan terra typica (tip mahali)’sı olan Fethiye Kınık Köyü'nde bulunan Xanthos harabelerinden almıştır. Daha sonraları yapılan sistematik çalışmalarda Vipera xanthina olarak belirlenen bu takson, Vipera cinsinin bölünmesi ile günümüzde Montivipera cinsi altında değerlendirilmektedir.

10/08/2019

Detaylı İncele

Eryngium babadaghensis (Babadağ Boğadikeni)

Gülay ECEVİT GENÇ , Emine AKALIN URUŞAK, Arno WÖRZ'ün 2012 yılında yayımladıkları, "A new species of Eryngium (Apiaceae) from Turkey: Eryngium babadaghensis" adlı çalışma ile bilim dünyasına tanıttıkları bu tür, ismini Fethiye'nin en yüksek dağı olan Babadağ'dan almaktadır.

10/08/2019

Detaylı İncele

Asyneuma babadaghensis (Babadağ Çançiçeği)

 
Kit Tan  ve Bayram Yıldız'ın 1988'de yayımladıkları "New Asyneuma (Campanulaceae) Taxa from Turkey" adlı çalışma ile literatüre ekledikleri bu endemik tür, ismini aldığı Babadağ dışında başka hiçbir yerde karşılaşamayacağımız bir türdür.
 

10/08/2019

Detaylı İncele

Stactobia seki

Bu böcek türü, Trichoptera (Evcikli böcekler) adlı böcek takımı içinde yer alır. En önemli özellikleri, larval dönemlerini geçirdikleri sucul yaşam ortamlarında, kendi salgıları ve doğada buldukları materyallerle yaptıkları evciklerdir.

Stactobia seki türü; Prof. Dr. Füsun Siphaliler’in 2000 yılında yaptığı yayın ile dünya literatürüne kazandırılmıştır. Adını bulundukları yer olan, Fethiye Seki Çayı’ndan alırlar.

 

10/27/2019

Detaylı İncele

Stactobia fethiyensis

1989 yılında yayımlanan, Seven New Species and a New Subspecies of Trichoptera from South Western Anatolia adlı çalışma ile Prof. Dr. Füsun Sipahiler tarafından, bilim dünyasına tanıtılmıştır. Aynı yayında, yine yeni adlandırılan şu türlere bulunmaktadır; Hydroptila ortaca, Hydroptila mugla, Stactobia fethiyensis, Polycentropus ierapetra anatolica, Tinodes kemerensis, Beraeamyia mugla, Beraeamyia antalya, Setodes muglaensis

 

10/27/2019

Detaylı İncele