KUM ZAMBAĞI (Pancratium maritimum)
Nergisgiller (Amaryllidaceae) ailesinden olan Kum Zambakları, Akdeniz Havzası’nda kıyı kumullarında karşılaşılan, çok yıllık, soğanlı bitkilerden biri. Türkiye için endemik olmamakla birlikte ülkemizde az sayıda kumul sahillerde karşılaşabileceğimiz bu bitki aynı zamanda nesli tehlike altına olan türler arasında yer alıyor. Fethiye’de de çoğu kez çok az sayıda kumsalda ve az sayıda bireyi ile karşılaştığımız bu çiçekli bitkinin çiçeklenme dönemi ağustos-eylül-ekim ayları arasında.
Bu nadide çiçekli bitki, nesli hızla tükendiği için ülkemizde ve Akdeniz bölgesinde koruma altında. Türü tehlikeye sokan ise her zamanki gibi tanıdık… Tüm Akdeniz’de sayılarını azaltan nedenlerin başında, yaşam alanı olan kumulların turizm faaliyetleri ile betonlaşması. Bir diğer etken ise süs bitkisi olarak kullanılmak üzere soğanlarının kaçak yollarla toplanıp dünyanın çeşitli ülkelerine gönderilmesi.
Bu nadide çiçek üzerinde yapılan az sayıdaki bilimsel araştırmanın ortaya çıkardığı veriler ise türün ortadan kalkması halinde kaybedeceğimiz bilginin büyüklüğünü gösteriyor. Kum Zambağı üzerinde yapılmış bilimsel çalışmalar, bitkinin çiçek ve toprak altı gövdelerinde bulunan uçucu yağ asitlerinin farmakolojik alanda kullanılacak pek çok değere sahip olduğunu ortaya koyuyor.