EYLÜL AYI İLE BİRLİKTE YUMURTADAN ÇIKAN YAVRULAR DENİZLE BULUŞUYOR!

Carettalar, yumurtalarını mayıs ayından itibaren yuvaladıkları sahillerle bırakıyorlar. Yumurtlama süreci temmuz ayına kadar sürüyor. Normal periyotta 2-3 yılda bir yumurta bırakmak için sahile çıkan dişiler, kumsalda kazdıkları yuvalara, 80-100 kadar yumurta bırakıyorlar.

Dişi Carettalar yumurtlamaya geldikleri kumsalda yumurta bırakmadan önce sahili kontrol ediyorlar. Eğer kendilerini rahatsız edecek bir şeyle karşılaşırsa yumurtlamadan vazgeçip tekrar açıklara geri dönüyorlar.

Kuluçka süresi 60 gün kadar. Yani mayısta bırakılan yumurtalar, temmuz ayı gibi; temmuzda bırakılanlar ise eylül ayı gibi yumurtadan çıkmaya başlıyor. Bu süreçte kritik olaylardan birisi, deniz kaplumbağaların cinsiyetini belirleyenin, yumurtaların bırakıldığı dönemde kumun sıcaklığının ne olduğu. Eğer yuva sıcaklığı 30°C’nin altında ise yavrular erkek, 30°C’nin üstünde ise dişi olarak dünyaya geliyorlar. Bu üreme stratejisini tercih eden türler günümüzde, küresel ısınmadan kaynaklanan bir problemle yüz yüzeler. Isının artmasıyla popülasyonlarında, erkek ve dişi birey sayılarında dengesiz dağılımlar ortaya çıkıyor.

Caretta caretta türünün bir diğer ilginç özelliği ise dişi bireylerin, kendilerinin yumurtadan çıktığı sahilleri yumurtlamak için tercih etmeleri. Yani bir anlamda doğdukları yere geri dönüyorlar. Bu ise Fethiye sahillerinde yumurta bırakmaya gelen her bir Caretta’nın hüviyet cüzdanı taşımasalar bile Fethiye doğumlu hemşerilerimiz olduğunu bize hatırlatıyor.

Yumurtadan çıkışta kaplumbağa dostlarımızın bizden istedikleri ise şunlar;

* Yüzeye ulaşan yavrular, gece dolunayda, ay ışığını takip ederek denize ulaşıyor. Civarda, başka bir ışık kaynağı varsa, yavrular bu ışığı ufuk ışığı sanıyor ve yönlerini şaşırıyorlar. Bu ise pek çok yavrunun ölümüne yol açıyor. Kaplumbağa üreme sahillerinde ışıklandırmanın bu davranış biçimi göz önüne alınarak planlanması gerekiyor.

* Yumurtlama etkinliğini gece yapan kaplumbağaları gündüz pek görmesek de sahildeki yuvalama alanları üzerinde kullanacağımız şezlong, şemsiye gibi malzemelerin kuma saplanan demir aparatlarının yuvalara ve dolayısı ile yumurtalara zarar vereceğini unutmamak gerekiyor.

* Yuvalama alanı olan sahillerde, yumurta bırakma ve yumurtadan çıkış dönemlerinde hem ışığa hem de gürültüye karşı hassas olan bu tür için insan aktivitesini en aza indirmek deniz kaplumbağa nüfusunu koruyan en önemli etken.