
FETHİYE/ÇALIŞ BİRD RESERVE A NATURAL HISTORY
1939 doğumlu olan biyolog Paul Hope, geçmişte bir süre Fethiye’de yaşan bir İngiliz. Fethiye’de yaşadığı döneme yaptığı gözlem ve araştırmalarla Fethiye ekolojik kayıtlarına önemli katkılar veren bir doğa sever. 2010 yılında yayımlanmış olan bu kitap; Çalış Kuş Cenneti’nin biyolojik değerlerini gözler önüne seriyor. Aynı zamanda sadece bölgenin kuşları değil, memelileri, bitkileri, böcekleri ve denizel canlıları hakkında değerli bilgiler içeriyor. Kitabın İngilizce yayımlandığını da eklemek gerekecek.

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ
Kitap, Fethiye bölgesinde görebileceğimiz, orman ekosistemlerinin parçası olan mantar, çalı gibi odun dışı varlıkların önemlilerine yer vermiş. Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü’nün katkıları hayata geçen projeyi kitaplaştıran ekipte; Gül Bahar Edik Kayhan, Yard. Doç. Hakan Mallı ve Köksal Kayhan yer alıyor. Kitap, özellikle Fethiye bölgesi mantarları hakkında kaynak niteliği taşımakta.
Walking & Birdwatching in South West Turkey With Botanical & Historical Notes

Biyolog Paul Hope’un, 2005 yılında yayımladığı bu kitap, Fethiye ve bölgesinin sadece kuşlarını tanıtmakla kalmayıp aynı zamanda doğaseverler için yürüyüş güzergâhlarını da içermekte. Rehber kitap özelliği taşıyan eserde, özellikle kuş gözlemciliği ile ilgilenenlerin ilgisini çekecek gözlem noktaları harita ve çizimler ile detaylandırılmış. Bu yürüyüş rotaları içinde; Fethiye, Çalış, Patara, Girdev gibi önemli doğa rezervlerinin de içinde yer aldığı yürüyüş ve gözlem noktaları dâhil 16 güzergâhı incelemek mümkün.

ÖLÜDENİZ ÇEVRE HUKUKU MEVZUATI
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nın (TÜDAV), 2003 yılında yayımladığı bu kitabı Hasan Deniz Bayramoğlu kaleme almış. Basıldığı tarihte çevre hukuku açısından geçerli olan hemen hemen tüm yasalar ve yönergeleri içeren kitabın başlıca özelliği Ölüdeniz bölgesine yoğunlaşmış olması. Ölüdeniz, Belcekız gibi dünya değeri kabul edilen kumsalların sit dereceleri, koruma statülerinin sıralandığı kitapta ayrıca çevrenin hukuk yolu ile korunabilmesi için öneriler de mevcut.
The Dragonflies of Eastern Muğla Province Saouthwest Turkey

Türkiye’nin güneybatısı, Muğla ilinin ise doğu bölgesinin Yusufçuk (Teyyare Böcekleri) türlerinin listelendiği bu kitap uzun yıllara dayanan arazi çalışmaları ve gözlemler sonucunda ortaya çıkmış. Kitabın yazarı Fethiye’de bir süre ikamet eden biyolog Paul Hope. Hope bu kitapta bölgenin sulak alanlarını, göl, bataklık ve derelerinin hemen hepsini gözden geçirip, arazi çalışmalarını haritalamış bir yandan da Yusufçuk türlerini listelemiş. Toplamda 56 türün kayıt altına alındığı bu kitapta; Akgöl, Akkaya, İnlice ve Girdev’in dahil olduğu 22 lokaliteden kayıtlar mevcut. Her bir tür için rehber niteliğinde fotoğrafları ise kitabı kaynak kitap haline getiren özelliklerinden biri.

FETHİYE’DE DOĞAL ÇİÇEKLER (WILD FLOWERS IN FETHİYE)
Fethiye’nin önemli fotoğrafçılarından Rifat Özdemir ve Faruk Akbaş’ın birbirinden güzel fotoğrafları ve Prof. Dr. Galip Akaydın’ın bilimsel katkılarıyla hazırlanan kitap 2007 yılında Fethiye Belediyesi’nce basıldı. Fethiye’nin doğal güzelliklerinin kayıt altına alınması adına önemli bir açığı kapatan kitap, 330 sayfa ile oldukça kapsamlı olmasının yanı sıra her tür için yaşam alanlarını tanıtan bilgileri de içeriyor.
BABADAĞ BİTKİLERİ

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından Babadağ’daki bitki çeşitliliğinin belirlenmesi hedefi ile başlatılan ve 3 yıl süren bilimsel çalışma sonunda, 72’si endemik olmak üzere yaklaşık 500 bitki türü tespit edilerek Babadağ Bitkileri adıyla kitaplaştırıldı.