FETHİYE’NİN ENDEMİK TÜRLERİ

Göcek Semenderi dar yayılışlı, endemik bir türdür. Fethiye, Göcek (Tersane ve Domuz Adası) başta olmak üzere, Köyceğiz, Dalyan’dan da kaydı vardır. Deniz seviyesinden 1000 metre yüksekliklere kadar karşılaşılabilen bu kuyruklu kurbağa türünün Yeşil Üzümlü’de de çok küçük bir popülasyonu olduğu bilinmektedir.

Likya Kara Semenderi (Lyciasalamandra luschani)

Batı Akdeniz’de yayılış gösteren ve çok küçük popülasyonlarla Meis Adası’nda da görülebilen bu tür habitat kayıpları nedeniyle nesli tehlike altındaki endemik türlerimizden birisidir. Farklı alt türleri Finike, Meis, Fethiye ve Patara’da tespit edilmiştir.

Çakal Nergis (Sternbergia candida)

Dünyada sadece Fethiye’de yaşadığı bilinen endemik, soğanlı bir bitki türüdür. Türkiye endemiği olan bu tür, hızla şehirleşen Fethiye’de habitat kaybıyla karşı karşıyadır.

Sığla/Günlük (Liquidambar orientalis)

Anadolu endemiği olan bu ağaç türü aynı zamanda relikt bitkilerden birisidir. Son buzul çağından sonra yaşam sürdürdüğü Batı Akdeniz bölgesinde: Fethiye, Köyceğiz, Dalaman ve Göcek başta olmak üzere daha az yayılımla Antalya ve Denizli bölgelerinde görülür. Yol yapımı, şehirleşmenin artması, turizm faaliyetleri nedeniyle doğal yayılım alanında daralmış bir alana sıkışan bu türün varlığını sürdürmesi gittikçe zorlaşmaktadır.