Muğla İli, Fethiye İlçesi, Karagözler Mahallesi, Aksazlar Koyu Mevkii, Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki alanda “Tekne Bağlama İskelesi “ne ait 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği’nin ve dava konusu işleme dayanak üst ölçekli 01.07.2016 tarih ve 7265 sayı ile onaylanan 1/25.000 ölçekli Fethiye-Göcek Çevre Düzeni Planı’nın iptali ve yürütmesinin durdurulası talepli açılan davada mahkeme 15.3.2023 tarihinde yerinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapmıştır.
İnceleme sonucu hazırlanan Bilirkişi Raporudavada ileri sürdüğümüz hususlarda lehe birçok gözlemiçermektedir. Raporda göze çarpan değerlendirmeler aşağıda yer almaktadır.
* Üst ölçekli planlar incelendiğinde 1 /50.000 Ölçekli Aydın Muğla İlleri Bütünleşik Kıyı Alanları Planı’nda Fethiye Merkez Alt Bölgesi için belirlenen Kıyı Yapıları kapasitesi göz önünde bulundurulmalıdır. Bütünleşik Kıyı Alanları Planı’nda dava konusu alan, kıyı yapısı yapılacak en son tercih olan 3. Öncelikli Bölge kapsamında olmasına rağmen 1. veya 2. öncelikli bölge kriter değerlerine erişildiğini teyit eden bilimsel ve teknik değerlendirme raporu/görüşü bulunmamaktadır.
* Dava konusu İmar Planı Değişikliklerinde Emsal=0,02 ve YENCoK=4,50 metre yapılaşma koşullarında İskele Alanı kararı getirildiği, Yat Limanı ile ilişkili karasal hizmet alanları için tanımlanan karasal alanda Nokta Günübirlik Alanı oluşturulmadığı gibi; Nokta Günübirlik Alanda öngörülen yapılaşma koşullarının da aşıldığı görülmektedir.
* Plan Paftasında denizel alanda Akaryakıt-Atık Alım ve Servis İskeleleri belirlenmiş ancak Plan Gösterimi, Plan Notları ve Plan Açıklama Raporu’nda bu konuda herhangi bir açıklama yapılmamıştır.
* Plan Paftası ve Plan Notlarında Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporu kapsamında belirlenen önlemli alan statülerine ilişkin gösterim ve açıklamalarbulunmamaktadır.
* İskele Alanının gereksinim duyacağı ulaşım-erişim ve lojistik hizmetlerin teminine yönelik araç-yaya hareketliliği ile yeterli-gerekli otopark kapasitesine ilişkin teknik araştırmalar yapılmamakla birlikte, herhangi bir ulaşım altyapı tesisi de oluşturulmamıştır.
*Yakın çevresindeki ulaşım sistemini etkileyebilecek nitelikteki planlama alanı için Teknik Altyapı Etki Rapor hazırlanmamış, İskele Alanı/Yat Limanının, var olan mevcut ziyaretçi kapasitesine getireceği ek araç ve yaya trafik yükünün mevcut ulaşım altyapısı ve çevresel etkileri değerlendirilmemiş, İmar yolları ve Otoparklar oluşturulmamış, Orman Alanı ile yeterli güvenlik mesafesi bırakılmamış, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik gereğince yangın konusunda ulaşım sistemine ilişkin gerekli düzenlemeler yapılmamıştır.
* İskele Alanı/Yat Limanı için gerekli ulaşım-erişim altyapısının alan içinde oluşturulmayarak, farklı statü ve kullanım gerekliliklerine tabi B tipi Mesire Alanları içinde oluşturulması, Orman Parkları Yönetmeliği’nin Orman Rejimine Tabi B tipi Mesire Alanları (Konaklamasız Orman Parkı) için ”öngörülen maksat dışında herhangi bir faydalanmaya izin verilemeyeceği” esasına aykırıdır.
*Dava konusu İmar Plan Değişikliklerine ilişkin Plan Gerekçelerinin Kurum Görüşlerinde Öngörülen Teknik Gerekçelerin Karşılanması-Yerine Getirilmesi bakımından eksik işlem niteliğinde olduğu tespit edilmiştir.
SONUÇ OLARAK
19.4.2024 tarihli bilirkişi raporu tarafsız, bilimsel ve hukuki bir veri olup, davamızın kazanılmasını ve hukuka aykırı imar planının iptalini sağlayacağı gibi bu ve benzer projelerde izlenilmesi gereken yolu da göstermektedir. Bizler FETHİYE EKOLOJİK YAŞAM DERNEĞİ olarak, yapılacak planlamaların kanuna, mevzuata uygun olmasını talep ediyor, bu planların bir kişinin ya da şirketin karlılığına yönelik değil tüm halkımızın ortak menfaatine yönelik olmasının hukuka ve adalete uygun olacağını dile getiriyoruz.
SEVGİ VE DAYANIŞMAYLA
FETHİYE EKOLOJİK YAŞAM DERNEĞİ
*İlgili bilirkişi raporunun özentine yazının altında yer alan “eklenen belgeler” başlığına tıklayarak ulaşabilirsiniz.