Bildiğimiz dünyanın sonuna geliyoruz. İklim değişikliği insanlığı, gıda ve su kıtlığı, artan seller, aşırı sıcaklar, daha fazla hastalık ve ekonomik kayıplarla tehdit ediyor. Şiddetli yağışların sıklığında ve yoğunluğunda artış, kar ve kara buzlarının erimesi ve atmosferik nemin artması gibi doğal su döngüsündeki değişiklikler, alışageldiğimiz düzeni yerle bir etmeye başladı. Ancak sorunu görmezden gelen gelişmiş ülkeler, büyük şirketler ve kapitalist üretim tarzı neden olduğu felaketleri, yoksul ülkelerin ve dar gelirli vatandaşların üzerine yıkma peşinde.
Yaşadığımız topraklar da bu küresel felaketten nasibini alıyor. Su zengini diyebileceğimiz coğrafyamız artık su krizleri ile gündeme gelmekte. Bunlardan en son basına yansıyan ancak asla sonuncusu olmayacak olan Söğütlü Köyü’nde yaşanan su mücadelesi. Köyler arasında meydana gelen su paylaşım sorunu olarak aksettirilen sorun, aslında hepimizi ilgilendiren küresel bir felaketin yereldeki yansıması.
Suyun bir “yaşam hakkı” olduğu gerçeğinin aksine, sularımız alınıp satılan bir mal haline geldi. Hali hazırda suyun ticarileştirilmesi ile yaşanan sorunlar, iklim krizinin etkileri ile katlanarak artmakta. Bu nedenlerle hayatın kaynağı olan suyun; su kıtlığının kapımızda olduğu gerçeğini de önümüze koyarak , asla piyasaya özgülenmiş bir mal olamayacağını bu kez de Fethiye’den hatırlatmak istiyoruz. Bir kez daha kamu otoritelerinin derhal tüm halkın yararına politikalar üretmesi gerektiğini daha yüksek sesle dile getirmemiz gerekiyor.
Program :
Açılış Kayıt : 13.00 – 13.30
- 1. Oturum 13.30- 14.15
Fethiye’nin Su kaynakları ve özellikleri – Ali İhsan Emre – Doğa Araştırmacısı / Rehberi
Fethiye’de Suya Yapılan Müdahaleler – Serdar Adakale – Ziraat Mühendisi / Fethiye Kent Konseyi YK Üyesi
- 2- Oturum 14.15- 15.00
Evrensel bir insan hakkı olarak “Su Hakkı” – Av. Bora Sarıca
Neden Suyun Ticarileştirilmesine Hayır – Prof. Dr. Beyza Üstün
Kahve Molası – 15.00 -15.15
- 3. Oturum – 15.15 – 16.30
FORUM – İklim Krizinin Eşiğinde, Söğütlü Köyü Su Mücadelesi Bize Neyi Anlatıyor?