FETHİYE EKOLOJİ ALMANAĞI 2024

OCAK 2024

*Fethiye Kent Konseyi, Ekoloji Meclisi ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği, “kış ortası su kuşu” sayımı etkinliğinde bölgemizde yaşayan 29 kuş türüne ait 688 birey kayıt altına alındı.

*Yeşilüzümlü’de krom eleme tesisinin “ÇED gerekli değildir” kararının duruşması görüldü. 22 Mart 2022’de başlatılan ÇED süreci ile verilen karar yöre halkının itirazı ile yargıya taşınmıştı. 15 Ocak’ta görülen dava 11 dakika sürdü.

ŞUBAT 2024

*Yeşilüzümlü’de yapımı planlanan krom eleme tesisine karşı açılan davada ara karar çıktı: bilirkişi yeniden rapor düzenleyecek.

*2023 yılında başlatılan ÇED süreciyle gündeme gelen, hazırlanan projeye göre 27 bin 588 m2’lik kullanım alanına sahip “Fethiye Limanı kruvaziyer liman projesi” sivil toplum örgütleri ve Fethiyeliler tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Açılan dava ile gündeme gelen projenin ÇED sürecinde gerçekleştirilen halkın katılım toplantısı yoğun tepkiler sonucu yarım kalmış ve sonuçlandırılamamıştı. Derneğimiz, yarım kalan halkın katılım toplantısının değerlendirilmesi için Fethiyeliler ve sivil toplum örgütleriyle bir araya gelerek “yarım kalan halkın katılımı toplantısını tamamlıyoruz” başlığı ile konuyu gündeme taşıdı.

*Fethiye’de özel bir işletmeye ait marinada, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan türlerden biri olan Akdeniz Foku (Monachus monachus) yurttaşlar tarafından kameralara kaydedildi. Son tahminlere göre Akdeniz’de sayıları 100 kadar olan fokların korunması çalışmaları sürerken bir yandan da yaşam ve üreme alanları insan baskısı ile karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

MART 2024

*Yeşilüzümlü’de krom eleme tesisine karşı yöre halkı tarafından açılan davada ek bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda “orman ekosistemine olumsuz etki bırakacaktır” ifadeleri yer aldı.

*Çalış sahilinde faaliyet gösteren bir işletmenin, Caretta caretta yumurtlama alanını tahrip ettiği belirlendi. Sosyal medya üzerinden de tartışılan konu, resmi makamlara yapılan şikayetlerle durduruldu.

*Büyük ve Küçük Boncuklu’da tekne bağlama iskelelerine karşı itiraz: “Kamu yararı taşımayan planlara derhal son verilmeli”. Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Büyük Boncuklu (Oyuktepe) ve Küçük Boncuklu (Gökgemile) koylarında yapılması planlanan tekne bağlama iskelelerine karşı yurttaşlar basın açıklaması yaparak Fethiye Kaymakamlığı’na itiraz dilekçelerini verdiler.

*Yeşilüzümlü’de krom eleme tesisi için olumlu görüş veren maden bilirkişisinin raporu, mahkeme tarafından eksik bulundu.

*Bütünleşik Kıyı Alanları tespiti için atanan bilirkişi ekibinin yapacağı keşfin Fethiye ayağında; FETDER, Fethiye Kent Konseyi Ekoloji Meclisi, Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği ve şube yöneticilerinin katıldığı ekiple birlikte gerçekleşti

*Su kuşları için yuvalama alanı olan sazlıkların tamamında kesim yapıldı. Dere kıyılarında yapılan ıslah çalışmaları nedeniyle Fethiye Körfezi’ne ulaşan katı atık ve organik materyal doğrudan denize ulaşmaya devam etti.

NİSAN 2024

*Fethiye Körfezi’ni temizlemek için geldiği söylenen –Çamur V- gemisi sessizce körfezden ayrıldı.

*Fethiye yarımadasında yer alan Aksazlar koyuna yapımı planlanan marina için açılan davanın bilirkişi raporu açıklandı. Bilim insanları, hazırlık dosyasının pek çok yerinde teknik eksikler belirleyerek, davacı olan yurttaşları haklı buldu.

MAYIS 2024

*Faralya’da çok sayıda ağacın kesilmesiyle gündeme gelen sahada, patlayıcı kullandığı ortaya çıktı. Kıyı ve orman kanunlarının tümünün hiçe sayıldığı uygulamalarla, Faralya’da büyük bir ekokırıma neden olan çevre katliamı halen sürüyor.

*Ülkemiz kıyılarının işgali sürerken buna karşı eylemler de arttı. Farklı bölgelerden yükselen sesler “Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı (KIYIDA)” olarak kuruluşunu ortak basın açıklamasıyla duyurdu.

MAYIS 2024

*Fethiye’de gerçekleştirilen kıyıda eylemine katılan Mehmet MAÇOĞLU: “Kıyı işgallerine karşı çıkmamız lazım çünkü, artık insanlar neredeyse denize yanaşamaz hale geldi” diyerek KIYIDA hareketine destek oldu.

*Hürriyet Gazetesi yazarı Fatih ÇEKİRGE’nin Fethiye Körfezi ile ilgili kaygıları dile getirdiği köşe yazısı yayımlandı: “Cennet körfezin tabutuna son çivi”

HAZİRAN 2024

*Faralya Sümbeki Burnu’nda kesilen ağaçların, Alman turizm şirketinin projesi olan “ekolojik otel” için kesildiği ortaya çıktı.

*Yeşilüzümlü’de yapımı planlanan krom eleme tesisine karşı yurttaşların yürüttüğü mücadelede imza kampanyası başlatıldı: “Proje gerçekleşirse tüm değerlerimizi kaybedeceğiz”.

*Yeşilüzümlü’de krom eleme tesisine verilen “ÇED gerekli değildir” kararına karşı açılan dava reddedildi.

*Yeşilüzümlü’de krom eleme tesisi istemeyen yöre halkı bir araya geldi: “Bizim gidecek başka yerimiz yok, bizim yöremiz burası”.

*Fethiye Çalış Kuş Cenneti’nde halkın katılımıyla çevre temizliği yapıldı.

*Körfezi besleyen derelerde sazlık kesimi yapıldı. Su canlıları için yumurtlama alanı olan sazlıkların kesilmesi diğer yandan dere kenarına yuvalayan tatlı su kaplumbağalarını da etkiledi.

TEMMUZ 2024

*Ölüdeniz’de, özel şirketlerin kıyıları işgal etmesini protesto etmek için bir araya halk, yürüyüş gerçekleştirdi. Kumburnu’nda gerçekleştirilen protesto yürüyüşünde, “kıyılar halkındır halkın kalacak” sloganıyla konu ulusal basına taşındı.

*FETDER “Çevre Hukukçuları ve Çevre Hukuku Konferansı”nı gerçekleştirdi. Kayaköy’de bir araya gelen hukukçular ve ekoloji hareketleri, bölgedeki ve Türkiye’deki ekolojik felaketleri tartıştılar.

*Fethiye Belediyesi koordinasyonunda Kuş Cenneti ve Ördek Adası etrafında gerçekleştirilen temizlik çalışmasında 350 kilogram çöp toplandı.

*Cumhuriyet Gazetesi yazarı Murat AĞIREL’in kıyılarla ilgili yazı dizisi yayımlandı: “Sahilleri kimler sömürüyor ?”

AĞUSTOS 2024

*Fethiye Söğütlü Mahallesi’nde suyunu savunan köylülere jandarma müdahalesi. “Yedi gözaltı”.

*Gözaltına alınan Söğütlü köylülerinin avukatlarından açıklama: “Köylüye küfür edilmiş ve şiddet uygulanmıştır”.

*Muğla Su İnisiyatifi’nden Büyükşehir ve MUSKİ’ye çağrı: “Söğütlülerin yalnız olmadıklarının gösterilmesi için tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz”.

*Fethiye Kent Konseyi Ekoloji Meclisi’nden Söğütlü hakkında Su Sorunları başlıklı açıklama: “Yaşam su ile başlıyor. Su yoksa, hayat da yoktur! Her yerinden sular akan cennet Fethiye’mizi susuzluğa mahkûm etmeyelim…

*Siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinden ortak ‘Söğütlü’ açıklaması: “Yaşam alanlarına sahip çıkanları birleşik bir mücadeleye çağırıyoruz

*Fethiye Kent Konseyi’nden Söğütlü açıklaması: Fethiye’mizi susuzluğa mahkum etmeyelim.

*CHP Muğla Milletvekili Gizem ÖZCAN Fethiye’deki su anlaşmazlığıyla ilgili soru önergesi verdi.

*TİP İstanbul Milletvekili Ahmet ŞIK “Fethiye İlçesi Söğütlü Köyü’nün tek su kaynağının HES için yönünün değiştirilmesi, su hakkının peşine düşen köylünün gözaltına alınmasını” meclise taşıyarak bakanlığın cevaplaması için soru önergesi hazırladı.

*Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı’ndan eş zamanlı açıklama: “Anayasa ve Kıyı Kanunu’nu uygula”. Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı, Anayasa ve Kıyı Kanunu’nun uygulanması talebiyle Muğla’nın Fethiye ilçesi de dahil olmak üzere 15 farklı noktada eş zamanlı olarak bir araya geldi. Fethiye’de Özer Olgun Kültür Merkezi önünde bir basın açıklaması yapan yurttaşlar, “Kıyılar özel mülkleştirmeye konu edilemez, yani ticarileştirilemez ve tamamen özgür bırakılmalıdır” dedi.

*TEMA Vakfı Fethiye İlçe Sorumlusu’nu belirledi. Yeşilüzümlü’de sürdürülen çevre mücadelesinde öne çıkan Dağ Taş Aş Platformu gönüllülerinden Zeynep Ebru Aksoy TEMA Fethiye Sorumlusu olarak seçildi.

*MGM (Meteoroloji Genel Müdürlüğü) 2024 yılı kuraklık haritalarını yayımladı. Bilimsel çalışmalarla hazırlanan haritalara göre, Muğla Türkiye’nin en kurak yerlerinden biri oldu.

EYLÜL 2024

*Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) bileşenleri Fethiye’de toplandı. Toplantıya Muğla’nın farklı ilçelerinden gelenlerin yanı sıra Fethiye’de ekoloji/çevre sorunlarını takip eden sivil toplum örgütlerinden ve yurttaşlardan katılımlar gerçekleşti.

*Fethiye’de Aksazlar Koyu’na yapılacak marina, projenin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığı gerekçesiyle iptal edildi.

*Fethiye ve Seydikemer İlçeleri’ndeki toplamda 12.940 dönüm büyüklüğündeki ormanlık alanın maden sahası için ihale edileceği haberlere yansıdı.

*MUÇEP’ten Söğütlü’ye destek ziyareti: “Su olması gerektiği yerde, olması gerektiği miktarda akıncaya kadar biz Söğütlü köylüleri ile dayanışacağız”.

*Fethiye Belediyesi ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, “Fethiye Turizm Sektörü Bütünleşik İklim Değişikliği Eylemi Projesi” için iş birliği yapacaklarını açıkladılar. 1 Kasım 2024 tarihinde başlayan proje, toplamda altı aylık süreye yayılacak şekilde planlandı.

EKİM 2024

*FETDER Söğütlü’deki su sorunu ile ilgili açıklamasını yayımladı: “Hava–Su–Toprak–Demokrasi!”

*Hayvan hakları savunucuları hazırlanan kanun tasarısına karşı Beşkaza Meydanı’nda buluştular.

*MUÇEV’in Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yapmak istediği 46 yat bağlanma kapasiteli liman projesinin ÇED süreci durduruldu.

*Kıyılar Halkındır İnisiyatifi Küçük Boncuklu’dan seslendi: “Yasalar açık; kıyılar ticarileştirilemez ve tamamen özgür bırakılmalıdır”

*Her yıl düzenli olarak Ekim ayında gerçekleştirilen Avrupa Kuş Gözlem Günü etkinlikleri kapsamında, kuş gözlemcileri Fethiye Nif Yaylası’nın da içinde olduğu Türkiye’nin 13 farklı noktasında bir araya geleceklerini duyurdu.

KASIM 2024

*Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği ve Fethiye Kent konseyi’nin ortaklaşa düzenledikleri Su Hakkı Paneli gerçekleştirildi”. Söğütlü köylülerinin de katıldığı panelde bölgenin su sorunu masaya yatırıldı.

*Göcek Poruklu (Ayten) Koyu yat/tekne bağlama iskelesi projesinin halkın katılımı toplantısı yapıldı. Toplantıda Göcek Halkı tepkisini dile getirdi: Biz misafiri severiz ama yeter gari!

ARALIK 2024

*Akdeniz Koruma Derneği “Fethiye-Göcek deniz koruma alanları ve turizm sektörü işbirliği” ana başlığında paydaş toplantısı düzenledi.

*Göcek Mahallesi’nde bulunan Günlüklü Koyu (Osmanağa Koyu) için verilen yapı ruhsatı ve imar durum belgesinin iptali için açılan davayı Göcek Halk Meclisi ve Göcekli yurttaşlar kazandı. Mahkeme, yapılaşmaya izin veren imar durum belgesini iptal etti.

*FETDER sürdürdüğü “ekoloji sohbetleri” toplantılarının 13.’sünü gerçekleştirdi. Panelde dünyadaki örnekleriyle ekoköy düşüncesi ve ekoköy deneyimlerinin aktarıldığı sunum ile birlikte tartışıldı.

*Fethiye Belediyesi yürüttüğü projede 13 ton elektronik ve pil atığının geri dönüştürüldüğünü duyurdu.