Fethiye'de Görebileceğiniz Nesli Tehlike Altında Olan Türler

Türk Kırmızısı Kız Böceği (Ceriagrion georgifreyi)

Bu yusufçuk türü,  Türkiye’nin güneyindeki sayılı bölgede; nehirler, göller ve diğer sulak alanlarda yaşıyor. 

Yapılaşma tehdidi, yaşam alanı olan bataklık ve derelerin kurutulmasının yanı sıra,  iklim değişikliği nedeniyle tür IUCN kriterlerine göre tehdit altındaki türlerden birisidir . Bu yusufçuk türünü, Fethiye’de Akgöl ve Çalış Kuş Cenneti’nde hala görebilmek olası.

09/19/2019

Detaylı İncele

Su Samuru (Lutra lutra)

Sansargiller ailesinin en iri türlerinden olan Su Samurları parmak araları perdeli olduğundan iyi bir yüzücü.

Noktürnal (gececil) olan bu türü gündüz görmek pek olası değil. Aynı zamanda oldukça ürkek olduğundan doğada doğrudan gözlemlemek de oldukça zordur.

Yaşam alanlarını; dere, çay, nehir, göl ve akarsuların denize döküldüğü yerler, tatlı su ve bataklık bölgeler oluşturur.

IUCN kriterlerine göre 2000'li yılların başında “VU” statüsündeyken, 2004 yılından itibaren hızla azalan sayıları ile birlikte tehdit kategorisi “NT” olarak değiştirilmiştir.

Fethiye’de sayıları bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar kalan Su Samurları’nı, Çalış Kuş Cenneti’nde sabah erken saatlerde balık avlarken ya da körfez içinde kıyıda tur atarken görmek hala mümkün…

 

09/22/2019

Detaylı İncele

İribaşlı Deniz Kaplumbağası (Caretta caretta)

Akdeniz’de önemli yumurtlama alanları Türkiye’nin güney sahilleri olan bu tür, nesli tehlikede olan en tanınır canlılardan birisidir.

Türkiye’de üreme alanı olarak seçtiği 21 kumsaldan en iyi korunanı Dalyan Sahili olmakla beraber Fethiye’de, Çalış Plajı, Karaot, İnlice, Karataş Sahilleri’ni de yumurtlamak için kullanırlar.

Son 20-30 yılda, yumurta bıraktıkları sahillerin özellikle turizm faaliyetleri ile tahrip edilmesi başta olmak üzere, deniz kirliliği gibi insan kaynaklı çevre felaketleri ile sayıları çok azalmıştır. Bu nedenle küresel ölçekte koruma altında olan bir türdür.

 

09/22/2019

Detaylı İncele

Kum Zambağı (Pancratium maritimum)

Nesli tehlike altında bir tür olan Kum zambağı, Zambakgiller familyasının bir üyesi olup bitkiler dünyasında az görülen, familyayı temsil eden tek tür (monotipik ) olma özelliği ile ayrı bir öneme sahiptir.

Adını yaşam alanı olarak seçtiği kumullardan alır. Tuzlu suya toleransı yüksek olan bu bitkiyi Türkiye’de Karadeniz’den Akdeniz sahillerinin hepsinde görebilmemize karşın sayıları hayli az.

Kum Zambakları’nın yaşam alanı olan kumulların insan tarafından tahrip edilmesi nedeni ile tür koruma altına alınmış durumda.

Fethiye’de görebileceğimiz az sayıdaki kumulda bu bitki ile karşılaşabiliyoruz. Karaot ve Ölüdeniz kumullarında Ağustos ile Eylül aylarında yapacağınız yürüyüşlerde güzel çiçeklerini hala görebilmek büyük bir şans.

 

09/22/2019

Detaylı İncele

Yaban Keçisi (Capra aegagrus)

Yabani keçi Anadolu’nun has canlılarından biri olmasına karşın artık çok nadir görebildiğimiz memelilerden birisi.

1500 metre ve daha yüksek kayalık sarp yerleri mesken tutan bu canlı, Muğla’da Marmaris’ten başlayıp, Antalya, Mersin, Adana’nın Toros Dağı tepelerinde yaşam savaşı veriyor.

Türün en büyük sorunu avcılık. Türkiye’de avlanması belli koşullara bağlanmış olsa da hem nüfus azlığı hem de yaşam alanlarının daralması türün avlanmasını tamaman yasaklanmasını gerektiriyor.

IUCN kriterlerine göre “VU” kategorisinde olan bu türü, Fethiye’de sadece Babadağ’ın en yüksek tepelerinde hala az sayıda görebilmekteyiz.

 

09/22/2019

Detaylı İncele

Orfoz (Epinephelus marginatus)

Akdeniz’in en iri kemikli balıklarından olan Orfoz, büyük cüssesine karşın denizlerin en savunmasız balıklardan birisidir.

Kayalık alanlardaki besin zincirinin en üst kısmında yer alan orfoz, hermafrodittir (çift cinsiyetli). Her birey belli yaşa kadar hem dişi hem de erkek bireyi temsil eder. Ortalama 50 yıl yaşayan orfozun yaşam döngüsünde dişi olması için en az 5-8 yıl, erkek olması içinse 12-18 yıl arasında yaşaması gerekir. Uzun yaşam döngüsüne sahip olan orfoz bu nedenle geç üreme erginliğine ulaşır. Bu uzun yaşam döngüsü Orfoz’un koruma altına alınmasının başlıca nedenindir. Küçük yaşlarda avlanan orfozların sayısı bu nedenle küresel ölçekte azalmıştır.

Fethiye iç körfezi ve açıklarında hala görebildiğimiz Orfoz’u gelecek kuşaklara taşıyabilmenin tek yolu avlanmasının önüne geçilmesi olarak gözüküyor.

 

09/22/2019

Detaylı İncele